Истината за Нострадамус и 37-ото пророчество

Мишел дьо Ностредам, роден през 1503 г. във Франция, повече познат като Нострадамус, бил френски аптекар и предсказател, публикувал серия от пророчества, станали световноизвестни. Той е най-познат с книгата си Les Propheties („Пророчества“), чието първо издание се появява през 1555 г. След публикуването на тази книга, Нострадамус получава славата на човека, предсказал много от световните събития.

Повечето академични изследвания показват, че връзките между значими събития и словата на Нострадамус се дължат на грешен превод и лъжлива интерпретация. И все пак много хора вярват в думите на известния гадател.

Използвайки неговата слава, Еманюел и Беноа дьо Сен Шама вплитат образа на Мишел дьо Ностредам в последната книга от трилогията „СТРОМ“, използвайки 37-ото пророчество. Загадъчните слова, способни да смразят кръвта на всекиго, оплитат съдбата на близнаците Рафаел и Рафаела със спасяването на света и им поставят почти невъзможна задача, която може да коства живота им.

Колко са всъщност предсказанията на Нострадамус? Наистина ли са 37? Хмм, на срещата с двамата автори в София, те признаха, че това е плод на въображението им. Ето каква е истината за „Пророчества“-та на гадателя: първото издание на книгата, публикувано през 1555 г., съдържа 353 четиристишия. Във второто издание те са увеличени с още 289, а в третото издание от 1558 г. са прибавени още 300 нови четиристишия. За съжаление то не е оцеляло до наши дни като самостоятелна книга, а като част от еднотомника, публикуван през 1568 г. след смъртта на Нострадамус. Въпросната версия съдържа едно неримувано и 941 римувани четиристишия, разделени на девет части по 100 и една част от 42 четиристишия, наречена „Векове“.

За истинските предсказания на прочутия французин не знаем много, но безспорно 37-ото пророчество, включено в поредицата „СТРОМ“ ще ви накара да подскочите, да се подготвите и да тръгнете по следите на Маргилин с близнаците Рафаел и Рафаела Шен!

2 коментара по „Истината за Нострадамус и 37-ото пророчество